Nieuw dagboek van Boyen

2-1-13

Op de tweede dag van het nieuwe jaar zijn er meteen 8 mensen de jungle in gegaan. Het was niet omdat ze heel druk zijn, maar met 8 mensenWillemstad en klein Curacao 217 minder leek het opeens, alsof de groep gehalveerd was. De rest van de groep heeft een rustige dag gehad. We zijn naar de kapitein van het dorp toe geweest. Hij heeft als enige van het hele dorp een antenne en andere luxere dingen. We moesten wel aan school werken. ’s Avonds hebben we voor het eerst weer een spel gedaan sinds Tenerife, omdat we daar bijna geen tijd voor hadden.

3-1-13

In de ochtend zijn we naar het museum toe geweest om casavebrood te maken. Als eerste hebben we de wortels van de casaveplant eruit gehaald, om die te schillen. Daarna hebben we ze afgewassen en meegenomen naar een andere plek. Bij het dorp hebben we de casaves geraspt en geperst. Er kwamen ook nog zoete casaves, daar maakte we chips van. Toen we bezig waren met de casaves, hebben we Bernhard, de man van Joney, geholpen met het bouwen van zijn korjaal. In de namiddag gaf Richard nog een les over allemaal dingen (vooral vogels). De junglegroep was ondertussen moe teruggekomen. ’s Avonds kregen we uitleg over de volgende dag.

4-1-13

Om half 9 ben ik samen met Robin, Jori en Sweder naar Bernhard toe gegaan om verder te bouwen aan zijn korjaal. We hebben eerst de zijkant er weer afgehaald, gezaagd, en daarna hem er weer opgezet. We deden rubbers ertussen zodat er geen water in de boot kon komen vanaf de zijkant. Rond 11 uur zijn we terug gegaan naar Pasensi. We kregen middageten, maar daarna moesten we wel nog aan onze school werken.

5-1-13

Ik had keukendienstdag en dat was echt de fijnste dag sinds dat we hier zijn. Ik hoefde niet veel te doen. Eerst heb ik samen met Reinoud en Claus samen op de veranda van onze hut gezeten, daar wat gegeten en daarna zijn we gaan zwemmen. Wij mochten niks doen en daar hadden we geen problemen mee. Om 1 uur moesten we wel de rijst en saus naar het museum brengen en dat was echt moeilijk en heet. De saus zat over mijn hele shirt omdat die bak niet goed dicht kon… Madelon en Dick zijn weggegaan dus kwamen in de namiddag Peter en Mieke aan. ’s Avonds hadden we zo veel pannekoeken gemaakt, dat niemand er meer hoefde en ze waren echt goed. Morgen gaat de op een na laatste groep de jungle in, dus dat betekent dat ik als laatste ga.

6-1-13

’s Morgens mochten we weer meehelpen met de boot van Bernhard te bouwen. We moesten eerst de binnenkant van de boot rood verven en daarna de wanden blauw. Het ging wel goed. We gingen terug naar Pasensi voor het middageten (rijst…). We hadden een mislukte wandeling door het dorp, want we wilden naar het voetbalveld toe gaan, maar we wisten de weg niet meer en toen waren we verdwaald. ’s Avonds hebben we wat spelletjes gedaan en toen gingen we slapen.

7-1-13

Half 8 hadden we ontbijt. Om half 9 gingen we voor de laatste keer naar Bernhard en dit keer moesten we echt veel doen. We hebben deze ochtend zo’n 1700 spijkers in de boot geslagen. Van die hele kleine die ijzeren randen vasthouden zodat er geen water in komt. We hebben daar echt 3 ½ uur gestaan en het was best wel zwaar werk. Na het middageten ben ik met Sweder naar het voetbalveld gegaan, maar daar hebben we verder niets gedaan. Daarna ben ik weer verder gegaan aan mijn natuurkunde. Morgen ga ik dus met de laatste groep de jungle in. Eindelijk.

8-1-13

Om 9 uur zijn we vertrokken naar de jungle. We hebben in totaal 2 ½ uur gelopen, en toen kwamen we aan bij een afdak met een vuur. We hebben water gekookt om thee en koffie van te zetten. We zijn nog naar een heuvel gegaan, om daar mango’s te plukken en kokosnoten te eten. Reinoud gooide een bijennest uit de kokosnootboom en toen werden hij en Sweder gestoken haha . Terug bij het kamp hebben we gegeten en de hele tijd op de bank gezeten. Het was echt wel gezellig.

9-1-13

Wakker in de jungle . Na het ontbijt hebben we meteen al onze spullen + hangmatten en klamboes ingepakt en zijn we terug gaan lopen. We gingen niet rechtstreeks terug naar Pasensi, maar eerst gingen we nog naar een kostgrondje van Edje. We moesten er allemaal dingen planten. We kregen ook allemaal rare vruchten te eten, maar ze waren wel lekker. Nadat we klaar waren daar, zijn we terug gaan lopen. We hebben ongeveer nog 2 uur lang terug gelopen voordat we terug waren op Pasensi. Daar zijn we meteen de rivier in gesprongen. We zijn vroeg gaan slapen.

10-1-13

Ik ben met een groep naar het museum gegaan. We hebben eerst een tas gemaakt en daarna casavechips. We hebben weinig  hoeven te doen. Dit was de laatste keer dat we bij het museum waren. Terug bij Pasensi hebben we aan onze musical gewerkt. We hadden deze al bedacht aan het begin van deze 2 weken, maar we zijn er te laat mee begonnen. Half 5 hadden we generale repetitie, en dat was ook de eerste. Daarna hebben we niks meer gedaan totdat ik ging slapen.

11-1-13

Normale tijd opstaan. We zijn met korjalen heel lang geweest varen om naar watervallen toe te gaan, maar ze waren maar 1 meter hoog ofzo.. We zijn toen maar de ananasberg op geklommen. Het was daarboven echt heel heet en ik was mijn water vergeten oeps. We konden jammer genoeg geen ananas vinden. We wilden ook nog een stilte oefening doen, maar die hebben we dus niet gedaan. We zijn eerst nog even gaan zwemmen in de rivier, maar daarna zijn we zo snel mogelijk terug gaan varen naar Pikin Slee, want we moesten onze musical doen. Terug bij Pasensi kregen we te horen dat we er veel later naar toe gingen, want de andere boot was er nog niet. Annemijn was heel erg ziek geworden, dus die deed sowieso niet meer mee met de musical. We gingen naar het voetbalveld om daar bij het podium onze musical te doen. Het was niet geweldig goed, maar wel grappig. Die kinderen waren wel de hele tijd aan het schreeuwen. Ik ben teruggelopen met wat anderen en we zijn vrijwel meteen gaan slapen.

12-1-13

En dan gingen we na 2 weken in het binnenland van Suriname terug naar onze eigen Regina Maris. We moesten jammer genoeg wel eerst nog 2 ½ uur in een korjaal zitten en 2 uur in een bus. We zijn bijna omgekiept en toen kwam er allemaal water in de boot. Toen we dus terug waren bij de Regina (niet meer bij de ‘Nieuwe Haven’ in Paramaribo, maar geankerd bij Domburg) stond onze nieuwe stuurvrouw Marielle te wachten. Ze is heel aardig. We moesten wel al onze spullen in de vriezer doen, omdat we geen kakkerlakken aan boord willen. Ik slaap nu op de kamer met Joost Pieter en Martijn en heb van 8 tot 12 wacht met Sweder Reinoud Joni Gemma. We aten ook geen rijst meer jeujh. ’s Avonds keken we de film Jungle Book en daarna gingen we slapen.

13-1-13

8 uur ontbijt. Daarna hebben we heel lang niks gedaan totdat we middag eten hadden en daarna aan de kade mochten. In de stad hebben we een ijsje gegeten en zijn daarna naar een andere bar toegegaan en hebben daar friet gegeten . Nog even een felicitatie op facebook gezet, omdat pap en mam nu prins en prinses zijn. Na een tijdje gingen we weer terug naar de boot toe. Toen we net terug waren kregen we al weer meteen een luizencontrole, en ja, er zijn weer luizen. Ik heb ze gelukkig (alweer) niet. Na het avondeten ben ik nog buiten bij Annemijn gaan zitten, want zij lag in de hangmat te slapen. Er werd post uitgedeeld, nee ik niet, ik had al gekregen .

14-1-13

Opgestaan joepie! Na het ontbijt zijn we de stad in gegaan met een busje en mochten we daar verder zelf lopen. Ik ben met een groep naar de McDonald’s gegaan en toen hebben we daar wat gegeten,  en gebruik gemaakt van de wifi hehe . Nadat we terug waren gingen we naar een school toe. Het was interessant dat ze in plaats van ramen gewoon ijzerdraad hadden, want anders werd het er veel te heet. We hebben er een beetje in hun boeken gekeken. Na de school zijn we met het busje verder gereden naar het park bij het rechtshuis van Suriname en daar hebben we een stilte oefening gedaan. We zijn daar ook geïnterviewd door het jeugdjournaal van Suriname. Nadat we daar een uur hebben gezeten, zijn we weer verder gereden met de bus naar de Nederlandse ambassade van Suriname. Daar gingen 2 mensen praten over wat ze daar deden en hoe ze moesten werken ofzo? Ook nadat die mensen klaar waren met praten zijn we met de bus terug gereden naar Domburg. We hebben de Chinese supermarkt leeggekocht en daarna, toen we terug aan boord mochten aan boord, hadden we avondeten en veiling.

15-1-13

Toen ik wakker werd, ben ik meteen met Maurice en Sweder mee gegaan in de bijboot aan land. Daar moesten we wat papier afgeven en wachten op iemand die ons eten kwam brengen, maar die kwam maar niet. Na het ontbijt ben ik meteen aan school begonnen, want ik moest voor natuurkunde nog wat doen. In het begin van de middag hebben we dan toch eindelijk Suriname verlaten, na 2 weken in het binnenland te hebben gezeten. Martin ging als eerste nog van boord, samen met het jeugdjournaal van Suriname, want die hadden nog wat gefilmd. Veel getoeter enzo, maar ja. Het 4uurtje was pudding (!), maar daarna moest ik wel weer verder aan school. Tot 6 uur heb ik aan school gewerkt, totdat ik mocht stoppen. Ik heb nog geprobeerd te slapen voor mijn wacht, want ik was best moe. Toen ik om 8 uur bij mijn wacht kwam, zei Joni dat ik morgen keukendienst heb, dus hoefde ik geen wacht mee te doen haha . Om 20 over 9 ben ik gaan slapen, niet omdat ik toen moe was, maar ik voelde me misselijk.

16-1-13

Keukendienstdag! Het was een leuke keukendienst ondanks al de deining die er was. Het ontbijt ging nog allemaal wel goed (met veel antislipmatjes), maar na het middageten was de yoghurt omgevallen in de koelkast dus mochten we de koelkast schoonmaken haha . We waren om half 4 pas klaar met de afwas van het middageten, dus konden we later aan het 4uurtje beginnen. We hadden hamburgers(!) als (verlaat) 4uurtje gemaakt, met zelfgebakken broodjes en sla en saus en tomaat en ui en dingen. Vanaf nu is er ook een streepjesregel, iedere keer als je scheldt krijg je een streep op je voorhoofd, en daar moet je dan mee rondlopen. Laten we zeggen dat mijn gezicht een beetje vies was hehe . En dan, na bijna 3 maanden, hebben we ons eerste stelletje aan boord gekregen. Sweder en Mignon !

17-1-13

Ik begon moe aan de dag omdat ik vaak wakker werd vannacht. Een keer was Reinoud heel hard aan het schreeuwen, maar hij slaapschreeuwt wel vaker. Ondanks mijn moeheid heb ik toch veel aan natuurkunde kunnen leren. Tot het middageten heb ik de hele tijd aan natuurkunde geleerd! Het ging nu allemaal wel wat beter. We hebben ook een vis gevangen. Hij was goud met blauw, maar nadat hij verscheidene messteken in zijn hoofd kreeg, werd hij helemaal grijs. Toen was hij niet meer mooi. Richard (onze biologieleraar) heeft later nog een haarspeld in de endeldarm van de vis gevonden. Hij was al helemaal verroest, dus misschien hebben we die vis juist geholpen ? ’s Avonds had ik weer wacht tot 12 uur en tijdens mijn wacht ben ik samen met Tsj

ôra op het voordek gaan zitten en we kwamen er achter dat we elkaar leuk vonden (toeval zeg). Dus nu zijn er 3 stelletjes aan boord .

18-1-13

Gewoon weer een normale wachtdag. Om half 8 wakker, ontbijt en dan om 8 uur wachtlopen . Het was een leuke wacht (vooral omdat Tsj

ôra er bij kwam zitten ). In de middag zijn we langs Trinidad en Tobago gevaren en daar kwamen we het grootste zeilschip ter wereld tegen. De ‘Royal Cruiser’ van 137 meter lang en maar liefst 5 masten. Haha dat moet een werk zijn als je al die zeilen moet inpakken. Ik had buiten een les Spaans om 6 uur. Dat vind ik zo fijn aan mijn wachtdag, na 12 uur ben ik vrij. De klok is ’s avonds teruggegaan, dus nu is hij tijdsverschil 6 uur met Nederland!

19-1-13

Ik word wakker en zie op mijn telefoon dat het al 20 voor 8 is, dus ik naar boven sprinten, zie je dat de tafel al gedekt is, maar er is verder niemand. Wat is er gebeurd haha Boyen is zijn klok vergeten terug te zetten. Madelon en de keukendienst hadden hetzelfde hoor, daarom was de tafel al zo vroeg gedekt. Ook al was de klok een uur terug, alsnog was er om 10 voor acht geen docent te bekennen, dus voor Maurice een mooi moment om de klok 15 minuten vooruit te zetten. Richard had hem jammer genoeg snel door, dus wisten alle docenten al wat er aan de hand was. Ik heb weer de hele dag natuurkunde geleerd. Ik heb samen met Peter mijn natuurkunde toets ingepland voor de 22e, hopen dat ik hem dan kan maken. Ook heb ik scheikunde en wiskunde ingepland. De generator was de hele dag aan het schokken, dus het licht knipperde als een malle. ’s Avonds had ik weer wacht, tijdens de veiling, maar ik had er toch niks in zitten. Jammer genoeg moest ik ook ‘The Dark Knight Rises’ missen, maar dat is nou eenmaal zo.

20-1-13

Gefeliciteerd papa  ’s Ochtends weer wacht. Ik moest samen met Sweder heel vaak de kluiverboom in en uit. We hebben de schoot vastgetaped, en toen viel de ducktape in het water haha . We zaten in de kluiverboom toen er dolfijnen waren! Het was echt heel mooi om te zien. We hadden grote schoonmaak en ik moest echt heel vaak de gele vloer voor de keuken vegen omdat hij steeds niet goed was . Maar uiteindelijk vond Marielle hem toch goed en mocht ik ermee stoppen. Terwijl we aan het middageten zaten, zagen we opeens dat de bezaan was afgebroken (wat?), en die werd toen omlaag gehaald. Die wordt dan waarschijnlijk op Curaçao gemaakt. Later keken we Pirates of the Caribien. Na de film ben ik wakker gebleven voor de verjaardag van Froukje. Francien en Tsj

ôra hadden een pannenkoekentaart gemaakt voor haar, dus die hadden we toen boven opgegeten.

21-1-13

Al 3 maanden, nog 3 maanden, we zitten op de helft van de reis . Na een lange schooldag zijn we aangekomen bij klein Curaçao, daar zijn we geankerd maar zijn we nog niet aan land gegaan, omdat het donker was. Ik heb vandaag mijn natuurkundetoets gemaakt, die was erg lastig maar hij was te maken.

22-1-13

Kwart over 6 opstaan en met de bijboot aan land. Het is er supermooi! We zijn eerst met de groep naar de vuurtoren gegaan en hebben daar rondgekeken en toen heeft Dick het programma van de dag verteld. We zijn teruggelopen naar het strand en daar ontbeten. Na het ontbijt mochten we vrij rondlopen, eerst ben ik met Sweder rond gaan lopen, en daarna hebben we samen met Tsj

ôra Mignon en Francien gezwommen. Het was er supermooi! Nadat we terug waren op de boot zijn we met zeil weggevaren van klein Curaçao. Na ongeveer 2 uur te hebben gevaren, zijn we dan aangekomen bij Curaçao! We liggen daar nu in de haven tussen allemaal kleine bootjes. In de avond hadden we het halverwege-feest. Martin is nu ook weer aan boord gekomen. We hebben nog gevoetbald op de kade en zijn toen gaan slapen. ’s Nachts had ik nog de nachtwacht met Tsjôra en Froukje meegedaan.

23-1-13

Opstaan, we hadden heel chil ontbijt met broodjes enzo. We hadden school tot 1 uur en daarna mochten we de stad in. Eerst ben ik met Robin Justin en Seb de stad in geweest, maar daarna ben ik Reinoud en Sweder tegengekomen, en ben ik daarmee verder gelopen. Om 7 uur moesten we terug zijn bij het schip, en daar hadden we avondeten maar het was wel vroeger dan normaal, omdat we nog ergens naar toe zouden gaan. Samen met Madelon en Dick zijn we naar een bioscoop geweest! De eerste keer weer in 3 maanden haha  We keken Circus du Soleil, maar op het eind was bijna iedereen in slaap gevallen. Op de achterste rij zaten alle stelletjes haha  Terug bij de boot heb ik nog op de kade gezeten en daarna ben ik gaan slapen.

24-1-13

Goeiemorgen Curaçao. Schooldag huilhuil  Tijdens onze Spaanse les kwam er opeens een mega cruiseschip langs ons liggen en nu is ons uitzicht weg.. Na het middageten zijn we naar het maritiem museum van de scheepsvaart geweest, daar hebben ze een beetje de geschiedenis verteld van de scheepsvaart. Het was wel interessant. Daarna moesten we de stad in met een opdracht om zoveel mogelijk contrasten te fotograferen. ’s Avonds toen we terug waren op het schip moesten we er een presentatie van maken en die presenteren. We kregen te horen dat iemand van de Wylde Swan (andere SchoolatSea boot) naar huis was gestuurd oei.

25-1-13

7 uur ontbijt omdat er een school naar onze boot toe kwam. Om 8 uur waren ze er, eerst hebben we een soort van gespeed-date. Om 1 uur gingen we middageten en daarna zijn we naar een museum van de slavernij geweest. Het was wel interessant om te zien. Daarna konden we nog snel even de stad in, maar om 5 uur hadden we een afspraak met de stadsarchitect die veel dingen heeft gerestaureerd in het stadsdeel Punda. Van kwart over 5 tot half 8 hebben we gelopen door de stad, en daarna gingen we terug naar de boot, daar hebben we gewoon gezellig gedaan en zijn toen gaan slapen.

26-1-13

Keukendienstdaggie! Onze nieuwe stuurman Delyan is sinds gisteren aan boord, maar hij kwam pas ’s avonds, dus hadden we hem nog niet gezien. Hij komt uit Bulgarije en is heel aardig. Eerst hadden we een leuke Spaanse les op de kade met een spel en daarna ben ik met Kimmo en Maurice(kok) de stad in geweest om allemaal dingen te kopen. We zijn eerst heel vaak op en neer gelopen naar de groentemarkt en hebben daar heel veel dingen gekocht. Daarna zijn we naar de supermarkt gelopen en hebben daar de laatste dingen gekocht. Daarna zijn we samen met Annick, die had ook nog keukendienst maar zij was eerst niet mee, op een terras gaan zitten en hebben daar iets gedronken en een ijsje gegeten. Toen we terugkwamen hebben we spaghetti gemaakt en hij was echt goed gelukt . In de namiddag gingen we ons klaarmaken om te vertrekken. Mike, Marly en Martin zijn van boord gegaan(de bezaan is alweer gerepareerd). Het is best raar nu zonder Mike en Marly. We zijn weggevaren met bijna alle zeilen in 500 meter! Iedereen op de kade stond te kijken, het was echt vet. Nu zitten we weer op zee. haha .

27-1-13

De hele ochtend was rustig . Samen met wat andere mensen hebben we de hele ochtend gechild. In de middag zijn we aangekomen op Aruba !@#!LWiejhooo  We zijn naar het eiland gegaan met de bijboot, want we zijn weer geankerd  en daar hebben we gezwommen en gerelaxed. We hoefden pas laat in de middag terug en toen hebben we op de boot nog de hele tijd relaxte dingen gedaan, en toen zijn we gaan slapen.

28-1-13

Vroeg in de ochtend kwamen de stores alweer! Al het eten t/m thuis kwam hier aan boord. Het ging echt supergoed en iedereen werkte goed samen. Nadat de stores klaarwaren mochten we weer naar Aruba en daar hebben we gezwommen en ’s avonds een BBQ! Het was zo perfect,  want iedereen was er en iedereen had het naar zijn zin.

29-1-13

We zijn weer vertrokken uit Aruba  Het was wel supervet om hier te zijn geweest. Eerst zijn we weer aan de industriehaven gaan liggen, daar kwam de douane weer aan boord en hebben we uitgeklaard. We hebben zo’n coole stempel met Bon Bini Aruba in ons paspoort staan aaah . Set Sails for Cuba! Er zijn grote golven, vooral tijdens mijn avondwacht maar het is wel leuk, die deining (nu nog)

30-1-13

Wakker worden en je hebt weer wacht. 1 nadeel van de 8 tot 12 wacht maar je hebt de rest van je wachtdag wel vrij  Er waren veel vliegende vissen en soms sprongen ze ook weer aan dek. De rest van de dag was best wel rustig, er is niet veel gebeurd. ’s Avonds vertelde Arne (de favoriete stuurman van iedereen) dat hij ontslag had genomen bij Martin, dus dat was wel jammer . Nadat het avondeten klaar was, heb ik nog met Tsj

ôr op het achterdek gezeten en ben daarna gaan slapen.

31-1-13

Haha half 9 wakker gemaakt door Madelon op een schooldag, haha ik had me verslapen. Gelukkig was ik niet de enige, dus kreeg ik geen straf ofzo. Gisteren ben ik mijn blog vergeten, dus moest ik vandaag in 1 uur een liedje schrijven en moest ik die samen met mijn gitaar spelen voor iedereen, het was wel een chille straf, nu mag iedereen weer sailmail schrijven. Ik heb nog voor CKV gefilmd, en daarna samen met Tsj

ôra gitaar gespeeld. Tot 7 uur heb ik niks gedaan en daarna hadden we leerlingenraad. Na de leerlingenraad hadden we wacht, en toen moesten we maar tijdens onze wacht avondeten. Samen met Reinoud heb ik soep gemaakt, hij was echt lekker haha

1-2-13

Cuba!! Het is zo vet om wakker te worden en daar een supergroot eiland te zien. We zijn aan het eind van de ochtend de haven binnengevaren en we liggen nu aan de kade bij Marlin Marina. Het is supermooi hier. De rest van de dag hebben we niks gedaan op het schip, want we mochten nog niet van boord, omdat we nog niet ingeklaard waren.

2-2-13

Schooldag tot 4 uur. Ik heb veel voor school gedaan, dat was wel fijn. Daarna zijn we met Madelon en Peter meegenomen naar een park bovenop een heuvel. Het was zo een prachtig uitzicht. We hebben daar weer een reflectieoefening gedaan en daarna levend stratego. Niet dat iedereen actief meedeed ofzo, maar het was wel gezellig. Het begon donker te worden en toen werden we weggestuurd door de bewaking, dat was wel raar. We zijn toen teruggegaan naar het schip en daar zijn we vrijwel meteen gaan slapen.

3-2-13

Weer schooldag. Claus, Linus en Reinoud hadden keukendienst, en die stonden al vanaf vroeg in de ochtend pannenkoeken te maken voor het middageten, zodat we er superveel zouden hebben haha  We hadden gezamenlijk Spaanse les, en toen was er ook een Frans meisje aan boord gekomen, en zij vertelde dat het in Frankrijk nationale pannenkoekendag was haha  Ze heeft meegedaan met Spaans. Toen kwam eindelijk het middageten en het waren er vul. Hulvul. Ik heb weer met Tsj

ôra gitaar gespeeld en ’s avonds kregen we van een meisje uit het dorp salsales. Het was raar want eerst was het nog wel salsa maar daarna begonnen ze heel raar te dansen ja je weet zelf wel.

4-2-13

Schooldag. Ik had hoofdpijn als een bever dus toen ben ik maar bovenop het kantoor gaan zitten en heb daar een boek gelezen. Ik heb het bijna uit dus kan ik het ook gebruiken voor mijn Nederlands leesverslag. In de middag zijn we met onze reisgroep (Peter Martijn Froukje Jori Divi Lywke) De stad in gegaan en hebben we pesopizzo gegeten en ijs. Die ijs kost hier 3 cent voor 1 ijsje ohohoho .

5-2-13

Grote schoonmaakdag. Ik was controleur dus hoefde gelukkig niet schoon te maken. Na de schoonmaak mochten we gelukkig zwemmen! We hebben leuk gezwommen en ik heb veel foto’s. Wel jammer dat mijn camera stuk is want nu moet ik met mijn telefoon foto’s maken, en die kan jammer genoeg niet onder water..

6-2-13

Schoolwerk heb ik op mijn kamer gemaakt, omdat Pieter ziek is en daar moet constant iemand bijblijven, dus heb ik dat gedaan. Ik heb goed kunnen werken en daarna kwam Robin en die heeft het van me overgenomen. Na het middageten hebben we weer gezwommen.  Vandaag was ook wel wasdag, dus we moesten ook de was ophangen enzo  Na het avondeten ben ik gaan slapen.

7-2-13

Met een grote bus zijn we met zijn allen naar Bayamo gereden. Daar zijn we naar een museum gegaan. Het is echt raar hier, want iedere kamer van het museum heeft een bewaker, op een gegeven moment waren er meer bewakers dan bezoekers haha. Daarna hebben we in een heel luxe restaurant gegeten en daarna zijn we naar een bar gegaan en daar hebben we gekeken naar een muziekgroep uit Cuba en salsa gedanst. Daarna zijn we met de bus doorgereden naar onze campingcasa(casa’s zijn huizen waar je kan slapen) Daar werden we ontvangen met muziek en hebben daar in de rivier gezwommen. Het avondeten was wel lekker en daarna zijn we naar onze kleine huisjes toegegaan. Ik slaap in een huis met Kjell en Thomas.

8-2-13

Ontbijt bij de bar, daarna spullen gepakt en moesten we de bus in. Met de bus zijn we naar een plateau gereden en daar werden we met Jeeps verder omhoog gereden de berg op. We zijn daar een uur gaan lopen naar de schuilplaats van Fidel Castro. Het was primitief voor een bestuurder maar toch comfortabel. Daarna zijn we weer met Jeeps omlaag gereden en daar zijn we in een restaurant gaan eten. Na het eten zijn we in de bus teruggereden naar Bayamo en daar begon onze eigen reis! Het was wel een beetje raar, want we werden met wat euro’s afgezet en zoek het maar uit. Afscheid genomen van Tsj

ôra en de rest van de groep en toen 5 dagen lang met zijn 8-en door Cuba reizen. Eerst zijn we geld gaan wisselen en toen zijn we naar het busstation toegelopen. Het was er druk. We wilden naar Havana, de hoofdstad, maar de nachtbus naar Havana had nog maar 3 plaatsen, dus dat ging niet. Er kwam wel een man naar ons toe en die bood aan om ons met een taxi naar Camagüey te rijden, dus hebben we dat maar gedaan. Het was een oude Amerikaanse oude, en het was zo koud daarbinnen. We zijn onderweg nog gestopt bij wat kraampjes die pesopizza’s (pizza’s voor 20cent) verkochten, en toen zijn we verder gereden. In Camagüey zijn Froukje en Martijn meteen het busstation binnengerend om te kijken of hier nog een bus naar Havana was en de nachtbus die uit Bayamo vertrok, had nu wel plek, omdat er wat mensen uit waren gestapt, dus gingen we toch naar Havana!! Het sliep wel vervelend maar het was het waard.

9-2-13

We zijn in Havana!! In de bus zijn we Fabian (een Nederlander die ook in Cuba was) tegengekomen, en hij heeft een casa voor ons geregeld, dus dat was wel chil. Het is een mooie casa met een dakterras. Daarna zijn we de stad in geweest en hebben veel gezien. We waren best wel moe omdat we niet goed konden slapen in de bus. Er kwam een man naar ons toe die ons een paardrijrit aanbood, dus hebben we dat gedaan. Het was interessant om van alles te zien. We zijn gestopt bij het chocolademuseum en bij andere dingen. We hebben veel chocola gegeten haha . Na het paardrijden hebben we nog souvenirs gekocht en zijn toen teruggegaan naar onze casa. Samen met Froukje en Divi heb ik een restaurant uitgekozen, het was er best duur maar zooo lekker. Terug bij de casa was iedereen uitgeput dus zijn we gaan slapen.

10-2-13

Tot 9 uur geslapen en wakkergeworden met een superchil ontbijt. We hadden guave, ananas, smoothie, brood en allemaal andere lekkere dingen. Na alles zijn we de stad in gegaan naar een museum van de Cubaanse kunst. Na het museum hebben we nog souvenirs gekocht, wat gegeten en toen zijn we teruggegaan naar onze casa. Daar hebben we chips en tomaat gegeten en zijn toen gaan slapen.

11-2-13

Opgestaan met hetzelfde lekkere ontbijt als gisteren. We zijn zonder Peter de stad in gegaan, hebben eerst geld gewisseld en zijn toen naar de touristenmarkt toegegaan om meer souvenirs te kopen haha  We hebben nog wat gegeten en zijn toen teruggegaan naar onze casa om Peter op te halen. We zijn toen lang geweest lopen, eerst naar een groot plein en nog naar andere dingen. We hebben op een terras een ijsje gegeten en zijn toen naar een kerk toegegaan. Terug bij onze casa hebben we ons klaargemaakt om nog wat te eten, want zo uitgebreid konden we ook weer niet eten. We zijn bij het restaurant op de hoek wat gaan eten, maar eerst kwamen we een vervelend iemand tegen en die kwam ook in het restaurant zitten, hij was echt stom. De restauranteigenaar heeft hem er een paar keer uitgestuurd en daarna kwam de politie en die heeft hem weggestuurd. ’s Avonds zijn we met taxi’s naar de busterminal gereden, daar hebben we wat gewacht en toen zijn we met de nachtbus teruggereden 15 uur lang naar Santiago de Cuba, de plaats waar de Regina Maris ligt.

12-2-13

20 over 12 aangekomen in Santiago. Daar hebben we nog wat dingen gekocht en zijn toen teruggegaan naar het plein waar we zouden verzamelen. We waren er te vroeg, dus hebben we eerst nog wat gegeten en toen heb ik nog een valentijnsroos voor Tsj

ôra gekocht. Toen terug bij plaza de dolores hebben we iedereen weer ontmoet het was zo leuk om iedereen weer te zien! Ik ben nog wat rond gaan lopen en toen zijn we Lammert Monique Sweder en Pieter tegengekomen. Samen met Tsjôra en Sweder ben ik nog rond gaan lopen, Sweder had nog wat souvenirs gekocht en toen hebben we ze naar een hotel toegebracht waar ze opgewacht zouden worden om weer terug naar de boot te werden gebracht. Terug bij het plein kregen we te horen dat we nog een nacht in Santiago zouden blijven, dus moesten we nog een casa regelen. We hebben nu een superchille casa en die vrouw is echt aardig. ’s Avonds zijn we in het restaurant aan het plein gaan eten, en daarna zijn we uitgegaan, het was supergezellig.

13-2-13

Wakker geworden met weer een superontbijt  Daarna moesten we onze spullen inpakken en zijn we teruggegaan naar het plein. We zouden eerst met een guagua (truck waar je in kan met zijn allen) maar toen opeens moesten we zelf maar een taxi regelen. Onze taxi was heel stom want hij loog over de prijs en midden op een heuvel viel de motor uit. Uiteindelijk kwamen we weer aan bij ons schip. Toen we aan boord waren wilden de docenten meteen heel veel doen, maar toen gingen we staken en toen hoefde dat niet. We hebben de rest van de avond niks gedaan. Samen met Tsj

ôra heb ik op het achterdek gezeten tot 12 uur, want toen was het Valentijnsdag

14-2-13

Valentijnsdag en keukendienst haha  Ik heb het ontbijt niet meegedaan omdat ik niet wist dat ik keukendienst had, dus toen heeft Joni de ochtend voor mij gedaan. We maakte pasta met tonijn het was echt lekker. We moesten wel allemaal dingen doen dus toen ging opeens alles minder goed maar het lukte nog steeds. Iedereen vond het eten wel lekker en de afwas ging heel snel. We wilden een 4uurtje maken, maar om 3 uur hadden we een valentijnsloterij bij het restaurant van de Marina. Tsj

ôra had alles gewonnen en ik won waterfietsen met bowlen. Tsjôra had ook een diner voor 2 gewonnen dus morgen neemt ze mij mee naar het restaurant haha jeej . We gingen met Kjell Stephan Tsjôra Mignon en Annemijn waterfietsen 1 uur lang, en daarna hebben we gedoucht, want daarna konden we meteen bowlen. De bowlingballen waren net iets kleiner als handballen en het was echt niet te doen, maar het was wel leuk. Morgen mogen we blijkbaar weer bowlen heuj. Om 6 uur hadden we avondeten en daarna heb ik samen met Tsjôra nog Valentijnsdag afgesloten

15-2-13

Schooldag tot 1 uur, daarna ging ik samen met Tsj

ôra uit eten bij het Marina restaurant. Na het middageten wilden we gaan waterfietsen, maar eerst was Annemijn er niet, dus toen kwamen we te laat, maar die vrouw dacht dat het haar schuld was, dus nu mochten we ipv vandaag 1 uur morgen 2 uur waterfietsen haha chil! Dus we hebben groenten schoongemaakt heel chil enzo en toen niks.

16-2-13

Beginnen met maatschappijleer te leren op het kantoor, maar dat wilt niet, dus ging Boyen maar binnen leren. Tsj

ôra had niet met haar ouders kunnen bellen dus was ze best verdrietig, was niet leuk .Na het middageten hadden we Spaans en daarna ging ik verder leren met Maatschappijleer. Na alles gingen we dus waterfietsen! Het was zo leuk en we besloten om ook anderen te laten waterfietsen, want we hoefden niet 2 uur lang. We hebben op de kade toen nog wortels schoongemaakt en ik heb een film gekeken. In de namiddag heb ik nog filmpjes gemaakt met Tsjôra voor haar USB stick die ze naar huis wilde opsturen. ’s Avonds keken we weer een film en toen ging ik slapen.

17-2-13

Grote schoonmaakdag, alweer… Ik moest de kussens in de salon stofzuigen, het was gelukkig niet heel veel werk dus ik was snel klaar. Na de schoonmaak zijn we met het varende huis (veerpond wat lijkt op een huis) naar een strand toe gegaan en hebben daar sas dingen gedaan. Daarna gingen we met het varende huis naar een restaurant toe en hebben daar gegeten en het was koud! Er zaten geen ramen in het restaurant dus iedereen bevroor haha . Toen we teruggingen naar de boot hadden we daar een bonteavond georganiseerd, samen met mijn reisgroep deden we het stuk van de malariaboys (afscheidsavond groep 8) en met Claus Kimmo en Linus deden we Theater (Theater-The ater-The eater) en toen gingen we voor de lol tabasco eten het was heet pohh. ’s Avonds namen we afscheid van Maurice. Na 4 maanden bij ons aan boord ging toen onze scheepskok weg . Het is zo raar nu zonder hem. Later in de avond heb ik niks gedaan en toen ging ik slapen.

18-2-13

Schip klaarmaken om te gaan varen. We zouden vandaag gaan vertrekken, maar Lammert heeft gezegd dat we niet gaan varen ivm met de zieken. Dus we hadden vandaag gewoon weer een schooldag. Ik wou aan maatschappijleer verder gaan, maar waar the (..) is dat boek ?!? Ik heb het de heletijd gezocht maar kon het nergens vinden. Later heb ik nog met Tsj

ôra gechilld, en na het avondeten ben ik gaan slapen.

19-2-13

Opstaan, ik besloot dus nu ipv maatschappijleer, Engels te maken. Ik heb heel veel opdrachten ervan gemaakt dus ik ken het nu al veel beter. Na het middageten hebben we niks gedaan omdat er niks te doen is, toeval toch ? We hadden een avondprogramma georganiseerd door Reinoud, Linus en Claus. Het was superleuk, want ergens in het dorp is een heel gangenstelsel onder de grond en daar hadden ze een spel in georganiseerd. Het was superleuk. Na het avondprogramma ben ik gaan slapen.

20-2-13

Schooldag nummer zoveel. Engels gaat al heel goed. Annemijn was flauwgevallen, dus daar heb ik voor gezorgd. Om half 1 gingen we middageten en daarna gingen we weer met het varend huis naar het strand! Dit keer was het een veel beter strand dan eerst, want hier lag tenminste nog zand. Ik heb er niet gezwommen, maar geslapen want het was heet maar wel chil. Om half 5 gingen we terug naar de Regina, daar heb ik met Tsj

ôra een film gekeken. We kregen erwtensoep als avondeten, niet verkeerd na al die keren brood. Arne liet een film zien over de scheepsvaart vroeger, hij was superinteressant, maar ik heb hem toch maar half gezien. Ik heb nog op het kantoor gezeten en toen ben ik gaan slapen.

21-2-13

Weer een schooldag. Ik heb Engels geleerd tot 1 uur, want om die tijd gaan we altijd middageten. Na het middageten heb ik nog op mijn laptop dingen gedaan, maar voor de rest was er vandaag echt heel weinig te doen.  Ik ben niet al te laat gaan slapen.

22-2-13

Keukendienst! We hebben fish and chips gemaakt. Omdat onze generator niet zo heel sterk is, konden we de frituurpan niet aanhouden toen we de vis in de oven deden, dus toen heb ik met 2 pannen tegelijkertijd friet staan bakken. Het was superlekker. Het middageten was weinig werk, de afwas niet. We maakte geen 4uurtje omdat niemand er aan dacht en niemand er denk ik behoefte aan had. Samen met Tsjor heb ik een film gekeken en we hebben nu een nieuwe regel: De keukendienst doet de afwas van het avondeten van de vorige keukendienst, dus had ik geen afwas! Het werkt echt superchil.

23-2-13

Schooldag. Ik heb veel voor Engels geleerd. Na het middageten mochten we kiezen of je gaat naar het strand of je gaat schoonmaken. Geloof het of niet, ik ging schoonmaken. Het was superchil met muziek enzo. Na de schoonmaak ging ik douchen en daarna hadden we filmavond. Het was superchil.

24-2-13

Vandaag hadden we de grote schoonmaak. Gisteren hadden we een kleine schoonmaak. Deze grote schoonmaak ging in een recordtijd (1uur20min) Het was ook nog leuk. We gingen middageten en daarna kwam de douane controleren of wij niet stiekem verboden dingen hadden meegenomen. Ik had nog 30 CUC’s en die had de douanier gewoon in zijn zak gestoken . Er kwam weer een scoot-hond controleren of wij geen gekke dingen hadden meegenomen en toen vertrokken we uit Cuba! Na bijna 1 maand hier te hebben gelegen gingen we weer de zee op. Er was weer deining, en dat voelde raar maar ook wel fijn. Ik heb nog gechild en toen ging ik slapen.

25-2-13

Onze eerste normale dag zee. Ik heb mijn Engels toets gemaakt, hij ging goed! Daarna heb ik ff pauze genomen en toen ben ik voor literatuur gaan leren. Het is saai om te leren maar het gaat. Middageten en toen doorgaan tot 6 uur met school. Dat is een lange tijd geleden dat dat moest. Het was zwaar maar wel te doen. ’s Avonds weer een avondwacht, het ging goed, maar daarna kon ik niet slapen meh .

26-2-13

Wachtdag, van 8 tot 12 had ik wacht. We hebben de bezaan en de binnenkluiver gezet. Na de wacht hadden we middageten en toen had ik Spaans. We moesten leren voor de Spaanse toets die eraan kwam (oftewel geen Spaanse les). Na Spaans heb ik geslapen gewoon omdat het kan. Ik werd wakker gemaakt voor het avondeten, na het avondeten heb ik sailmail getypt en toen ben ik gaan slapen.

27-2-13

Schooldag. Ik heb mijn maatschappijleertoets gemaakt! Hij was moeilijk maar wel te doen. Na het middageten werden Tsj

ôra en ik de stuurhut ingeroepen door Dick en Lammert, want we kregen straf omdat we bij elkaar in bed hadden gezeten. Tsjôra was heel verdrietig en ik had haar willen troosten. We mochten nu al 1 dag niet van boord in Bermuda en nu moet ik ook een liedje schrijven en die spelen. Toen ’s avonds onze wacht begon moesten we naar beneden omdat Dick een les wilde geven, dus we hoefde het eerste uur van onze wacht niet. Ik speelde mijn liedje en de meeste vonden het wel leuk volgens mij .

28-2-13

Wachtdag, ik had wacht tot 12 uur ’s ochtends, en daarna middageten. We hadden geen Spaanse les (jeej) dus een lekkere rustige dag. Samen met Reinoud en Sweder heb ik een film gekeken en we hadden koekjes als tussendoortje. Ze waren echt lekker maar jammer dat de speculaaskruiden nu op zijn, nu kunnen we geen koekjes meer maken.

1-3-13

Schooldag. Ik heb mijn literatuurtoets gemaakt (3e deze week!) Na mijn toets moest ik van Dick naar zijn les over faalangst, ook al heb ik dat niet. Na het middageten moest ik eigenlijk verder aan school, maar toen heb ik eerst samen met Reinoud en Sweder samen de film afgekeken. ’s Avonds alweer wacht haha. Om 12 uur kon ik slapen ok.

2-3-13

Wachtlopen. We hadden veel regen. Arne zei steeds dat ik sneller moest varen maar dat gaat niet :’(. Ik ben ook maar een stuurgangster.. Om 1 uur hadden we middageten en daarna maakte ik mijn Spaanse toets. Hij ging bagger, maarja, het is Spaans. We kregen sailmail (ik een hele leuke!) en we hebben Hachi gekeken (de film dan). Na de film ging ik slapen

3-3-13

Zondag ! Om 8 uur opstaan, want het ontbijt duurt toch tot half 9. We kregen wentelteefjes en heel goed gelukt brood. Vandaag hadden we geen school dus genoeg tijd om andere dingen te doen en omdat we morgen toch aankomen op Bermuda, hoefden we vandaag ook geen grote schoonmaak te doen! Ik heb de tijd genomen om mijn blog bij te werken (was hard nodig) en voor de rest heb ik niet veel interessants gedaan. Het 4uurtje was blikfruit (wel heel lekker ). ’s Avonds gaf Dick nog een les over Bermuda en ik heb een 6.7 voor Spaans! Morgen heb ik keukendienst, daarom moest ik vanavond al afwassen.

4-3-13

Keukendienstdag! We hoefden niet heel veel te doen, we maakte mie met allemaal rare dingen erdoor (we heten niet voor niets de experimentele keukendienst) maar het was zo lekker! We hadden superveel kool want die moest op, dus hadden we die maar door de mie gedaan. Uiteindelijk kreeg iedereen een bord met kool met mie. Na een week op zee te hebben gezeten zijn we aangekomen op Bermuda! Eerst hadden we een race met een Duits schip van het KUS-project wie er aan de kade mocht liggen en wie moest ankeren en wij wonnen haha! Het regende wel tijdens binnenvaart, dat was wel jammer maar nog steeds het water is zo blauw! We liggen nu aan de kade en er staat op de kade een tekst geschreven van het KUS project 2009 met de Regina Maris! Het is een leuke stad, maar we zijn er nog niet geweest haha ..

5-3-13

Vandaag zijn we met school begonnen en in de loop van de dag nam Dick ons mee naar het stadshuis, want daar wilde de burgemeester ons wat vertellen. Het was half verstaanbaar en ik heb er niet veel van onthouden maar het was wel leuk. ’s Avonds mochten we zelf de stad in, ik ben met Sweder naar een winkel toegegaan, en toen weer terug. Het is duur hier! Een milkachocoladereep kost 6 dollar, 8 appels 6 dollars nou je weet wel. Mijn dollars zijn een beetje op (niet door bermuda, was ervoor ook al) maar hier heb ik toch niks nodig.

dominca32

Advertenties

Geef hier uw reactie. Let op het kan enige tijd duren voor uw reactie online is

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s